Hendils Rapport
Leif Hendil, leder af Dansk-Svensk Flygtningetjeneste i Malmø, udarbejde i 1945 en rapport over de 10 amerikanske flyveres tid i Danmark.
Her er de vigtigste elementer i Hendils rapport:
Vore gode hjælpere i andre sager, fiskeeksportør Brammer Rødvig, og en af hans folk (Poul Leonhardtsen) var på pletten 15:45. Det var da aftalt, at politiet ikke skulle sige noget til tyskerne før kl. 18, hvis de da selv ikke opdagede noget.
Brammer og maskinens fører stillede deres ure efter hinanden og aftalte, hvor Brammer med en af sine fiskebiler ville søge efter dem kl. 23:00.
Ved 19-tiden havde tyskerne stillet vagtkæder ud for at indkredse stedet. Brammer kørte igennem med 4 store stålbeholdere på ladet. De bruges til transport af levende torsk. Han fik amerikanerne op i beholderne, der sad 5 mand i hver af de to første beholdere.
Ad en omvej, så det blev ca. 20 km, kørtes de 10 amerikanere til Sødandshjemmet i Fakse Ladeplads. Under turen blev der flyveralarm, men turen gennemførtes fint. Flere gange passeredes tyske patruljer.
Hele det hjælpekorps, der var tilrettelagt for den militære efterretningstjeneste og hjælpetjeneste udnyttedes.
I København havde man fra politiets underrettet Tom (Robert Jensen, lederen af Dansk-Svensk Flygtningetjeneste i København), der tog ned og søgte politimester Gelius i St. Heddinge. Denne henviste til Brammer, og via ham fik Tom fat i de 10 og i vognmand Børge Nielsen fra St. Heddinge, der omgående kørte de 10 til København, liggende indeni et hølæs på en stor kreaturvogn. Her holdt vognen lidt på Halmtorvet, til det mørknede, hvorefter den kørte flyverne ud til to private lejligheder, hvor de kunne opbevares.
De to sårede kom under lægehjælp, det militære præg fjernedes fra uniformerne, og natten mellem 14. og 15. april sattes de over af Dansk-Svensk Flygtningetjeneste.
De sejledes ud fra Sundby Havn i Thomsernes båd, som Bernhard Nielsen havde lånt, og de udskiftedes ved Søndre Flint på dansk vand til kontaktbåden fra Malmø, ført af søløjtnant Barfoed.
Takket være ideelt samvirke og Toms initiativ var de 10 flyvere dermed i sikkerhed.
Tv. Vognmand Børge Nielsen som kørte “hølæsset” fra Fakse Ladeplads til Valby i København.
Th. Henning Brammer, fiskeeksportør, som kørte “hølæsset” gemt i 2 stålbeholdere til fisketransport, fra Myrekær til Fakse Ladeplads.
Læs næste…
Manden bag Dansk-Svensk flygningetjeneste
Robert JensenDansk-Stevns Flygtningetjeneste....
Passagerlisten
passagerlistenDansk-Svensk Flygtningetjeneste...
Dansk-Svensk Flygtningstjeneste
Dansk-Svensk flygtningetjeneste...