Missionen.

Uddrag af 2. pilot Robert de Mars beretning:

 

Vi var stationeret på luftbasen Snetterton Heath i Suffolk, cirka 160 miles nordøst for London. Efter morgenmad blev vi samlet til briefing og fik præsenteret dagens bombemål, som var Poznan, Polen. Omkring 160 miles ret øst for Berlin. Flyvningen fra basen i England til målet i Polen og retur via Danmark og Nordsøen var beregnet til 12 timer. 

Piloterne tænkte “Åh min Gud, hvor langt er det? For helvede, vi kommer aldrig tilbage.” 

I stedet for at flyve over Nordsøen (Danmark og Østersøen) og blive udsat for meget få antiluftskyts- og jagerangreb, blev vi dirigeret over land, tværs over den nordligste spids af Frankrig, Belgien og den lange strækning tværs over Tyskland, forbi Berlin og videre til Poznan.

Dette var et forsøg på afledning; for at få dem til at tro, at vi var på vej mod et andet mål.

Vi blev tvunget til at holde en lavere lufthastighed end normalt for at spare brændstof. Det betød, at hver gang vi var over luftværnsbatterier, ville de (tyskerne) have længere tid til at ramme os, og det betød også, at mange af de jagerfly, der kom op og angreb os på vej til Poznan, havde god tid til at vende tilbage til deres baser, tanke op, genoplade og så komme tilbage og angribe os igen på vej hjem fra målet.